Zijper Molendag 2023

Felle opklaringen maar ook felle buien, nog geen 10° C en een stevige noordwesten wind, maar ook fraaie regenbogen waren er te zien. Dit was het weerbeeld van 15 oktober tijdens de Zijper Molendag.

Het thema van deze dag was ‘Molen bij de vis’. (De buurman van de Ooster N is Viscamping ‘De Molen’)

Bij molen Ooster N werd dit jaar het startsein gegeven d.m.v. het lichten van de vang. Deze handeling werd uitgevoerd door hoogheemraad Klazien Hartog en Piet Marees (voorz. St. De Zijper Molens) en, uiteraard werden zij bijgestaan door molenaar Hessel Bakker.

Een partytent opzetten was gestrand, een stortbui en erg veel wind waren hiervan de oorzaak. Omdat er geen vooruitzichten waren op een weersverbetering moesten de activiteiten naar de molen verhuizen. Het molenaarsverblijf was al gauw vol, wat overbleef was de ruimte tussen het molenaarsverblijf en scheprad, en bij de ‘achterdeur’. Gelukkig gaan er veel makke haringen in een molen.

Bij draaiende molens legt natuurlijk ook wel eens een vis het loodje, maar de slagkracht van een scheprad of vijzel is bijlange na niet zo groot als van de pompen van een gemaal. De meeste vissen kunnen een molen dus wel veilig passeren richting de boezem. Of vissen bij molens ook de polder in komen is weinig onderzoek naar gedaan. Het hoogheemraadschap weet ook niet of er migrerende vissen aanwezig zijn bij de molens. Om daar achter te komen zullen er eerst tellingen gedaan moeten worden.

Hieronder vindt u de oproep van Rik Beentjes.

 Als aanvulling op de presentatie heb ik aangegeven dat ik graag -samen met betrokken van de molenstichting- wil kijken welke mogelijkheden er zijn om bij een beperkt aantal molens in de Zijpe te kijken naar mogelijkheden om de vismigratie te verbeteren. De eerste stap daarin zou moeten zijn om op kansrijke locaties te gaan kijken naar de aanwezigheid van migrerende vissen, zoals (glas)aal en driedoornige stekelbaars. Dat zouden we kunnen doen met vrijwilligers op voorwaarde dat we daarvoor de benodigde vergunningen kunnen krijgen.

 Op www.hhnk.nl/vissen is te lezen wat er zoal aan visvriendelijke maatregelen zijn genomen en wat er nog op de planning staat.

De laatste paar jaar krijg je een aardigheidje als je een bepaald aantal molens bezoekt. Dit kan te voet, per fiets of kano gedaan worden waarbij je zelf de route mag uitstippelen/bepalen. Ondanks het regenachtige en winderige weer zijn er toch enkele fietsers geweest die niet bang waren voor een nat pak. Zij keerden met een gerookte makreel huiswaarts.

Totaal heeft de Ooster N 90 bezoekers gehad, een ongekend hoog aantal. Bij de start van de dag was er al behoorlijk wat belangstelling en dat bleef de hele dag doorgaan. Veel mensen uit de nabije omgeving maar ook molenaars uit den lande hebben de Ooster N weten te vinden. Bij de overige molens was het aantal bezoekers beduidend lager, maar veel bezoekers zijn oude bekenden waarvoor de molenaar dan weer alle tijd heeft.

Al met al blijft het een gezellig dagje. Weer of geen weer.