Zijper Molendag 2022

5e Zijper Molendag, 16 oktober 2022

Onder behoorlijk wat belangstelling van omwonenden van de molen en inwoners van Oudesluis werd het pad naar molen P op de 5e Zijper Molendag officieel geopend door wethouder Kruijer van de gemeente Schagen. Eindelijk is de molen nu goed bereikbaar voor wandelaars, fietsers en auto’s. Het heeft wat jaren gekost om dit voor elkaar te krijgen maar nu is het dan zover.

Door middel van een grondruil tussen de gemeente en de aanliggende grondeigenaar, een budget van de gemeente voor wandelpaden in de gemeente en een goede aanbesteding voor het werk door een loonbedrijf uit de gemeente kon een en ander gerealiseerd worden.

Vanaf de openbare weg zijn nu alle 9 molens van de Stichting vrij bereikbaar, niets kan het publiek weerhouden om de molens te bezoeken!

De P was het startpunt van een fietstocht en wandeltochten en er kon met de kano door de egalement gevaren worden.

Voor de kanotocht was geen interesse, wel voor de fiets- en wandeltocht. De fietstocht leidde langs de 9 molens, de wandelroutes liepen door en om Oudesluis.

De ochtend startte, zo rond 9.00 u. met een stevige bui en behoorlijk wat wind, maar de rest van de dag waren de weergoden ons goed gezind, volop zonneschijn.

Voor de gelegenheid hadden de molenaars van de P en de PV de wieken voorzien van vrolijk wapperende vlaggetjes.

Per Molendag wordt één van de 9 molens in het zonnetje gezet. Dit jaar was dat de P i.v.m. het nieuwe pad naar de molen. Vanwege de opening van het pad en omdat daar de start van de diverse routes plaats vond was er over belangstelling voor de molen niet te klagen. Ook de overige molens kregen heel wat bezoekers, niet alleen van omwonenden maar ook van molenaars uit Friesland en Zuid-Holland en, natuurlijk ook van molenaars in opleiding. De molenaar van de D (Abel van Loenen) woont nog maar enkele maanden op de molen, voor de buren was deze dag een uitgelezen gelegenheid om eens kennis met hem te maken. Willem Blom (Zuider G) werd aangenaam verrast door het bezoek van zijn voorganger Kees Schagen.

Al met al was het een geslaagde dag.

Elk jaar weer hoor je dezelfde geluiden: Volgend jaar weer!!!