Bestaand

Molen P

Gebouwd in 1895, op de plaats van zijn afgebrande voorganger. Is een buitenkruier, kan in- en uitmalen en bemaalt afdeling P, 119 ha. De molen is bewoond geweest, het bescheiden interieur is nog aanwezig. In 1960 stil gezet, toen polder P werd gecombineerd met polder K. Nu in eigendom van de Zijpermolenstichting die de molen liet restaureren, de molen is maalvaardig.

Afbeeldingen

Door de jaren heen

Molenkaart

Bezoek de molen en zijn geschiedenis

Geschiedenis

Molen ‘P’ is een in 1895 gebouwde achtkante bovenkruier. Hij bemaalt thans op vrijwillige basis de 119 ha grote afdeling P van de Zijpe- en Hazepolder op de Schermerboezem. Vanouds is deze molen zowel als uit- en inmaler.

Al op de van 1600 daterende kaart van de Zijpe staat ongeveer op deze plaats een molen aangegeven, zodat aangenomen moet worden dat deze afdeling al vanaf het begin werd bemalen. Zeker is dat hier in 1664 een molen stond.
De huidige molen werd gebouwd door W.J. de Leeuw uit ’t Zand, voor f 7300,–. Dit ter vervanging van een afgebrande voorganger.

Niet ongebruikelijk bij schepradmolens is het feit, dat dit grotendeels van grenen gemaakte achtkant aan de schepradzijde twee eiken stijlen heeft. De molen kent slechts één veldkruis per veld en daarnaast zijn twee bintlagen aanwezig, maar de onderste daarvan is, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, niet voorzien van korbelen. Mogelijk zijn deze weggelaten om in deze kleine molen wat meer woonruimte te creëren.
Zeer opvallend is het ontbreken van een steunder onder de windpeluw. Dit komt weinig voor en dan nog meestal bij bovenkruiers met een vlucht tot ca. 15 meter.

Vanaf 1960 loosde de afdeling P haar overtollige water op de aangrenzende afdeling K en zo kwam de molen buiten bedrijf, waarna een periode van verval volgde. In 1974 werd de Stichting De Zijper Molens eigenaar en die bereidde spoedig daarna een restauratie voor.
In 1979 werd de molen al van een nieuw wiekenkruis voorzien, maar de uitgebreide restauratie volgde in de jaren 1983/’85: kap en romp opnieuw in het riet en een nieuwe staart. Verder werd de molen geheel maalvaardig gemaakt.
Daarna is de molen op vrijwillige basis weer geregeld in bedrijf gesteld.

Begin 2017 werden beide roeden vervangen door nieuwe.

Adres

Korte Ruigeweg 47, 1757 GN Oudesluis

Bouwjaar

1895

Toestand

Werkend

Diameter scheprad

4,58 m

Functie

Poldermolen

Krachtbron

Wind

Kadaster

Gemeente Zijpe, sectie A, nr. 737

Type

Achtkantige grondzeiler, buitenkruier.

Breedte scheprad

0,29 m

Vlucht wiekenkruis

17,3 m

Help de helden

Benieuwd hoe je mee kan helpen met de behoud van de Zijper Molens?